ultra
Da li znate da Vati (W) više nisu pouzdana mera koja pokazuje koliko jako svetli sijalica?

Da li znate da Vati (W) više nisu pouzdana mera koja pokazuje koliko jako svetli sijalica?

Zašto su sada LUMENI pouzdaniji metod?

VATI (W)

Vati pokazuju realnu potrošenu snagu.

Vati ne mere osvetljenje, niti broj vati išta govori o tome koliko neka sijalica svetli ili koliko neko rasvetno telo daje svetla.

Nekada se količina svetla kao i jačina sijalica merila u vatima dok su postojale samo obične sijalice, ali danas, kada postoje štedljive i LED sijalice, koje su i efikasnije po pitanju iskorišćenja energije, opisivanje jačine osvetljenja upotrebom vati (W) jednostavno više nije merodavno.

LUMENI (lm)

Lumeni su mera za osvetljenje. Oni označavaju intenizitet vidljivog svetla koje proizvodi sijalica ili bilo koje drugo rasvetno telo.

Uzima se u obzir i način kako je svetlost projektovana.

Spot osvetljenje ili spot sijalica je usmereno svetlo i tehnički proizvodi manje lumena u odnosu na osvetljenje ili sijalicu iste snage koja emituje svetlost u svim pravcima i daje difuzno svetlo.

Treba napomenuti da sijalice ili rasvetno telo ne daju uvek isti intenzitet svetla tokom celog svog radnog veka. Vremenom njihovo osvetljenje opada i smanjuje se broj lumena, bez obzira koliko vati i energije koriste.

ŠTA GLEDATI PRILIKOM KUPOVINE SIJALICE ILI RASVETNOG TELA?

U vreme običnih sijalica znalo se da sijalica od 100 W sija duplo jače od sijalice od 50 W. Danas, u doba LED sijalica to više ne važi.

Mnogo je pravilnije gledati oznaku u Lumenima.

Proizvodi za upoređivanje